Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Hochbleser

- via ferrata -

Hochbleser

Már korán reggel nekivágtunk a kilométereknek, hogy legyen időnk a nap folyamán gyönyörködni a tájban, ne kelljen szaladni. 6 óra után meg is érkeztünk, nyújtózkodás, öltözés, irány a mai napra kiszemelt klettersteig, nevezetesen a Kaiser Franc Joseph. A steig közel 860m szintkülönbséget vezet a falon. A-D-ig minden nehézségű szakasz található rajt. Vannak kifejezetten kemény szakaszok, főleg a hátizsák miatt, mert az, kegyelmet nem ismerve, húz ki a faltól. A túra jó hangulatban telt, bár a fal nagy részén ketten voltunk Tibivel, Attila más dimenzióban járt. Kötelező gyakorlatként, az út végén található kötélhidat is megjártuk, igaz nélküle is teljesíthető a steig.

Felérve a falon, az irányt a következő célpont felé vettük. Irány a barlang, a D-E besorolású Rossloch klettersteig. A hátizsákokat a leereszkedés előtt le kell rakni. Tábla jelzi a kötelező haladási irányt. A barlanghoz egy D-s szakaszon kell leereszkedni, amit nem is adnék kevesebbért. Szorítottuk a drótot rendesen. Leérve a barlang alsó nyílásához kicsit pózoltunk, álmélkodtunk, majd nekivágtunk a sötétségnek. Gondoltuk is, hogy itt biztosan találkozunk a rézszerszámú bagollyal. Itt már nem lehetett kikerülni a kötélhidat. Attila haladt elől. Néhány perc után fel is kiáltott, hogy megvan a bagoly fészke. Odaérve már én is láttam. Mi fészkelhet itt, nem tudom. Talán egy gólya, mivel ez egy kémény, csak éppen szélesebb a megszokottnál, így nem tudta rátenni a fészkét. ))

A kéményben rettentő huzat volt, kicsit fáztunk is. Majdnem jól esett a rekkenő hőségben. A kémény szűk, tekergős, néhány helyen csúszós, keménykedős. Tibi meg is jegyezte, hogy eddig ez volt élete legizgalmasabb klettersteige.

A kletterek után haraptunk valamit és a kiszemelt Hochblaser keresztje már ž 1 órakor szerepelt velünk együtt a memóriakártyákon. Kicsit pihengettünk, megbeszéltük a lefelé vezető utat, melyiket is válasszuk, majd szedtük a sátorfánkat. Felfele menetben folyamatosan rálátni a Leopoldsteiner See-re, vágytunk is rá rendesen a melegben. Alig vártuk, hogy leérjünk, mivel mindenki benne volt egy mártózásban. Ez jó sokat váratott magára, mivel a völgyet 2 óra alatt értük el és onnan még 1 óra kutyagolás a tóig. Annál jobban kívántuk a hűsítő (16oC) habokat. Mikor végre megleltük, kerestünk egy alkalmas helyet a fürdésre, majd gyorsan megszabadultunk a felesleges ruhadaraboktól. Érdekesen mutatott a strandpapucsok között Attila Makaluja. A bakancs sem tudta, hol van? Strandon még nem járt. A következő hely, ahova az Attila - Makalu páros elmegy talán a Sárvári termálfürdő lesz?!

A fürdés nagyon jól esett, végre nem izzott mindenünk. Kipancsolva magunkat, irány az autó, majd Sopron.

Jó kis nap volt!!!


Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Hochbleser

Ezeket olvastad már?


Peilstein

Aszúval és Józsival vasárnapi sziklatornánk helyszínéül a Peilstein falait választottuk. A fal olyan részén szerettünk…

Mödlinger Klettergarten

A nagy meleg és az égető napsütés elől egy árnyékos sziklafalra menekültünk. A Soprontól 50…