Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Roter Ofen

- sziklamászás -

Roter Ofen

2016_1206_183640_054.JPG
Soha nem érdekelt az időjárás, amíg nem kezdtem el mászni.
(Ennek persze vannak egyéb folyományai is, mint pl. hogyan indítasz beszélgetést, míg nincs gyereked, se kutyád, a hobbid nincs a homlokodra írva: - Szép napunk van, ugye? - vagy - Micsoda szar idő van! - és akkor képzeld el, hogy ezek nálam nem játszanak.)
Szóval időjárás. Nincs olyan, hogy rossz időjárás, csak rossz felkészülés? Nincs hideg, csak te nem vagy elég kemény? Mióta mászom, állandóan meteorológusoknak csúfolt modern javasemberek jól-rosszul bevált jövendölésein csüngök, időjárás előrejelző weboldalak kerültek a böngészőm alapértelmezett fülei közé.

Sziklamászás és jó idő? 9 foknál ez napra néző falat feltételez, ilyen van pl. Mödling mellett, Hinterbrühlben. Igen, a Roter Offen. Ja, hogy nemrég voltunk ott? Nem véletlen. Ahogy jön az ősz, már a melegebb falakat keressük. Mielőtt megjön a nyár, ugyanez a helyzet. Utoljára be, először ki, LIFO (Last In First Out). Ahogy hátizsákba pakol az ember.

Újabb menet a piknikparkosított helyszínű, csúszós kövű, táblás sziklán, ami – úgy tűnik – az egyesületből csak nekem kedvencem. Ide jó családdal jönni, Attila és Louis mellett velünk volt Andrea és Tádé is, nekik ez lett a sziklához szoktató alkalom. Legközelebb talán már navis segítség nélkül is idetalálok.

A napot és a kilenc fokot megkaptuk, de jött némi lágy szellő is, csak hogy érezzük, mennyivel jobb nélküle. Semmi komoly, de ha lassú embereket biztosítasz, könnyű átfázni. Indokolt az aláöltöző, a pehelykabát, a kesztyű meg a forró tea. Most elég sokan voltak, ahogy egy ilyen könnyen megközelíthető, barátságos helytől, meg a jó időtől ez elvárható.

Voltak bonyodalmak, Tádé pl. bemelegítőnek egy (6+) útnak indult neki. Elnéztük. Később ez lett Andrea "bemelegítő" köre is, és én is megpróbálkoztam vele. Csak Andreának sikerült.

Attila és Louis közben saját tempójukban a fal túloldalán küzdöttek – Louis egyre elkeseredettebben. Küszködős menetek voltak. Közben eljárt az idő.

Több almás pitével, szalonnasütéssel vidámabb nap lett volna, de ezúttal ezt dobta a gép.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Roter Ofen

Ezeket olvastad már?


Hohe Wand Wandeck

A Hohe Wand Wandeck mászóhelyét szemeltük ki, mert elvileg nem takarják fák és telibe kapja…

Hohe Wand Junge Füchsin 235 m (7)

Ahogy közeledik a tavasz, egyre többször jutunk ki a sziklákra.