Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Mt.Washington (USA)

- hegyi túra -

Mt.Washington (USA)

mtw.jpg

 Nagy izgalommal vártam első kisebb tengerentúli túrámat, amelyet Long Island-i kis fészkemből kezdtünk meg. Az úticél New Hampshire, Mount Washington. Az igazi kuriózuma ennek a hegynek nem a magasság, bár ez a legmagasabb pont az északkeleti részen, hanem hivatalosan a világ legrosszabb időjárása itt van. A hegy csupán 1917 méter magas, de elképesztő szél, rettentő hideg és rendkívül változékony az időjárás. Itt néhány linket be is illesztenék, hogy látni lehessen miről is van szó:

http://www.mountwashington.org/about/visitor/recordwind.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Washington_(New_Hampshire)

Itt 372 km/órás szelet is mértek, és a téli mászások során az egyik legtöbb áldozatot követelő hegyről beszélünk, hisz a hőmérséklet a -50 fokot is eléri. Még szerencse, hogy nyáron vágtam neki a történetnek. Az időjárás első éjjel adott is egy kis ízelítőt, irtózatos nagy viharba vészeltük át az éjszakát, kénytelenek voltunk a kocsiba visszahúzodni, és ott pihenni, hisz özönvízszerű esőzés volt.Másnap reggelre hálaisten kitisztult az idő és napsütésben vágtunk neki a túraútvonalnak. Az út kb. hasonló mint a Raxon a Prein, nem igazán nehéz, egy kisebb szakasz volt ami 2-3-as nehézségnek felel meg, a Lion Head Trail és a Tuckerman Ravine Trail.

A felfele út kb 4 órát vett igénybe, elég jó tempó mellett. A csúcs alatt már érezni lehetett a hihetetlen erős szelet, ilyet még egy hegyen se érzékeltem. Az út csodás volt, kiváló edzésnek mondható. A csúcson eltöltöttünk 30-40 percet, néztük a tájat, és egy kis indiai csoportot kértem fel a fotózásra, mert a saját gépem sajnos lemerült. Ezért kevés képet tudtunk készíteni.

A lefele út gyorsan ment, és viszonylag sok túristával találkoztunk, hisz a White Mountain hegység gyönyörű vidék, minden évbe rengeteg túrista érkezik ide, a barna medvék nagy örömére. Medvét sajnos, vagyis hálaisten nem láttunk közelről.

Ez téli időszakban az ország egyik kedvenc helye jégmászáshoz, ezért remélhetőleg még visszatérek ide és téli időszakban is sikerül majd ezt a csodás helyet bejárnom.

 


Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Mt.Washington (USA)

Ezeket olvastad már?


Thalhofergrat

A társulat összetétele biztosította a jó hangulatot, az egész napos vidámságot.

Tátra Treking

20 percenként bement valamelyikünk és újra megkérdezte, hogy nincs-e szabad hely, nem alhatunk-e az étkezőben…