Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Arnstein

- sziklamászás -

Arnstein

arnstein_201105_22_2890.jpg

Résztvevők: Aszu, Attila.

Hétvégén Aszuval egy csendes, nem zsúfolt, de komoly feladatokat ígérő mászóhelyet kerestünk. Hosszas töprengés és kalauzlapozgatás után Arnstein szikláit választottuk.

A sziklákat legegyszerűbben Raisenmarkt falucskából ajánlott megközelíteni. A falu centrumában a pizzériával szemben található kis parkolóból indulva, a Peilsteinhaus irányába 401-es út, (ki van táblázva) a piros jelzésen 15 perces sétával elérhetők. Egymáshoz közel több különálló tömb, sziklatorony található, körülöttük az erdőben szétszórva rengeteg boulderozásra alkalmas szikla, jelzett, a kallerban is jelölt problémákkal.

Mi a központi, legnagyobb falrészt, az Arnsteinwand-ot választottuk. A kiváló minőségű mészkőfalon II-től a X-es nehézségű utak mászhatók, 6-35 m hosszban. A szikla minősége és formagazdagsága lenyűgöző, apró lyukak, hatalmas odúk, első ránézésre törős, de valójában masszív apró peremek váltogatják egymást a hol áthajló, hol függőleges falakon. A szilatömb alján végighúzódó, komoly belmagassággal bíró barlang is tele van csillogó nittekkel, néhány út a sötétből a főfalra kikanyarodva fantasztikus és látványos mászásokat ígér a keménykedni vágyó mászóknak. A barlang falait délutáni nap egy kicsit bevilágítja, de az eldugott sarkokban ilyenkor is jól jön egy fejlámpa.

A számtalan lehetőségen és a remek utakon fellelkesülve nagy kedvünk volt határaink feszegetésére. Nekem a nap csúcspontja egy ebéd előtti éhes mászás, a Rock Balett IX/IX+ onsight megmászása volt. Aszu is nagy kedvvel csapott az izgalmas utak közé, neki is kitűnő o.s. mászásai voltak, még a barlang erősen áthajló falára is sikerült felcsalogatnom.

Ismét egy remek sziklát sikerült felfedeznünk, még többször visszatérünk ide, hisz rengeteg lehetőség van még, és a barlang útjai is nagyon piszkálják fantáziánkat.

Attila

 


Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Arnstein

Ezeket olvastad már?


Hohe Wand, Zukunftsweiser 7+

Egyetlen kérdés volt csak az úttal kapcsolatban, milyen ruhában másszunk?

Hohe Wand Kronjuwel 7+

Ha csütörtök, akkor Hohe Wand, több kötélhosszas utak.