Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Fehérkő

- sziklamászás -

Fehérkő

feherko_201102_09_2359.jpg

Részvevők: Ancsa, Ana, Józsi, Samu

A csapat egy része Magyarország ÉK-i részébe ment haza látogatóba, én Egerbe, Józsi Bánhorvátiba. Gondoltam ha már ott vagyunk megéri ott maradni még egy napot és kiruccanni Fehér-kőre, legkedvesebb szikláim egyikére. Aki még nem járt arra, annak azt érdemes tudni, hogy a szikla fehér. ☺ Függőleges, parányi borotvaéles peremekkel és gyakran tizedmilliméteres lépésekkel. És déli fekvésű, magasan a völgy felett, egyedi mikroklíma jön létre ha süt a nap és nem fúj a szél. A mi esetünkben ezek teljesültek. Ilyenkor aztán vagy 20-25 fokos hőmérsékletkülönbség is kialakul a völgyhöz képest, ami azt jelenti, hogy míg lent mínusz fok van, addig itt félmeztelen, rövidnadrágban lehet lenni. Aki nem hiszi nézze meg a képeket és nézze meg milyen idő volt Miskolcon és Lillafüreden. Elárulom: köd, -1 fok.
Meredek caplatással jut fel az ember. Még fagyos volt a talaj felmenetünkkor, de már sejteni lehetett, hogy visszafelé rossz lesz itt lejönni, akkora lesz itt a sár. Mire felértünk jól kimelegedtünk, vettük is le a pólót és ment az átöltözés rövidbe, Javában sütött a nap, nagyon meleg volt. Később sem kellett visszavenni a pólót, a nap szépen melengette a falat. Legutóbbi ittjártam óta megkezdődött Fehér-kő újranittelése és standolása. Sajnos még nem fejeződött be, így voltak régi nittek (rozsdás 8mm-es csavarokkal), új nittek vegyesen, de volt ahol egyáltalán nem is volt. A Perifériában is sajnos hiányzott az 1. régi nitt, az új pedig a 2. helyén volt jó magasan. Oldalról is néztem, ha nem tudja az ember megakasztani ezt, akkor az alatta levő, külön útként elnevezett Gilette utolsó nittje sajnos nem fogja meg az embert a földig. Így a felsőbiztosításos mászás melett döntöttem, habár ezt az utat kétszer is másztam és mindig meg tudtam volna aksztani a nittet, de előre, tudva a veszélyt, lehet hogy remegős lett volna. De előtte sorra került még a Repedésnyom és az Anna (ezek valójában egy út), majd a Bőrmester. Hihetetlen, mennyire elszoktam e kis peremektől, az Anna végére keményre beállt a kezem és éreztem az ujjaim végét. Józsi a nehezebb utak közül csak ezt próbálta. Nem egyszerű a számozás ellenére. Meg is erősödött abbéli meggyőződésében, hogy bizony a magyar számozás erősebb az osztráknál. Azért ez a fokozat neki viszonylag könnyedén menni szokott, még ha on sight mássza is. Nem így ez.
A Bőrmesterből persze a kulcs részen kiszedték a karikát és szépen betapasztották a lukat, újat pedig nem tettek be. Pereceletem is egy jó nagyot először belőle, Anát jól felrántva. Aztán 3. kísérletre kimásztam a kulcsrészt és tudtam akasztani, de a kezem vége égett, még be is vérzett. Az egyik képen látszik is hol, akkorák voltak a peremek. ☺
A Periféria után következett volna az Opera, de nem voltak már illúzióm az erőmet illetően, ezért annak előlmászásról lemondtam, helyette a Vendetta-t próbáltam felsőből. Ezt az utat sajnos úgy kell összerakni, gyakran nem látható mit is lehet fogni az adott pozícióból, tapogatásra nincs idő, mert a kis peremeken hamar elvérzik az ember. Ráadásul néha takarásban van a fogás és még csak nem is gondolná az ember hogy azt és úgy kéne megfogni, ha nem tudja hogy ott van és úgy ☺ Ekkorra kezdett hűvösödni, ezt már pólóban kellett mászni ☺
Lefelé csúszkáltunk a sárban, szerencsére a forrásnál volt sok hó, amiben le lehetett tiszítani a bakancsokat. Ha már a kocsi retek lett kívülről, legalább belül ne kellejen kárpitttisztítóval neki esni.
Sajnos már ritkán jutok el ide, pedig régebben majdnem minden hétvégén másztam itt ha jobb idő volt. Akkoriban normális nagyságúnak tartottam a fogásokat, hiába aposztrofálták úgy, hogy borotvaéles peremek. S ma meg már hogy elszoktam tőle??? Jó lenne itt mászni többet. Sokkal többet. Vár itt még az Sen-sei szerelem vagy épp az Ummagumma. S az Operát és a Vendettát is jó lenne már egyben kimászni!!!

Samu

 

 


Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Fehérkő

Ezeket olvastad már?


Adlitzgraben Januárban

Vasárnap a januári hirtelen jött tavaszi idő hatására, az aktuális bécsi mászótermi tréningünket sziklára cseréltük.

Alice im wunderland 3.

Csaptuk vágtuk..